PMMA, Plexiglas®, Perspex®

Poly(methylmethacrylaat) (PMMA), ook wel bekend als acryl of acrylglas en onder de handelsnamen Crylux, Plexiglas, Acrylite, Lucite en Perspex, is een transparante thermoplast, die vaak in plaatvorm wordt gebruikt, als lichtgewicht of breukvast alternatief voor glas.

Hoewel het geen bekend soort glas op silicabasis is, wordt de stof, zoals veel thermoplasten, vaak technisch geclassificeerd als een soort glas (in die zin dat het een niet-kristallijne glasachtige substantie is). Vandaar soms ook de historische aanduiding acrylglas. Chemisch gezien, is PMMA het synthetische polymeer van methylmethacrylaat. Het materiaal werd in 1928 in verschillende laboratoria ontwikkeld door diverse chemici.

PMMA is een economisch alternatief voor polycarbonaat (PC), als treksterkte, buigsterkte, transparantie, polijstbaarheid en UV-tolerantie belangrijker zijn dan slagvastheid, chemische bestendigheid en hittebestendigheid. Bovendien bevat PMMA niet de potentieel schadelijke bisfenol-A-subeenheden, zoals die worden aangetroffen in polycarbonaat. Het krijgt vaak de voorkeur vanwege de matige eigenschappen, gemakkelijke hantering en verwerking, alsook de lage kosten. Niet-gemodificeerd PMMA gedraagt zich bros onder belasting, vooral onder slagkracht, en is meer vatbaar voor krassen dan conventioneel anorganisch glas, hoewel gemodificeerd PMMA soms ook een hoge kras- en slagvastheid kan bereiken.

Uw partner voor op maat gemaakte kunststof onderdelen en oplossingen