PI: Vespel ®

Vespel ® is het handelsmerk van een reeks duurzame, hoogwaardige, op polyimidebasis vervaardigd kunststoffen, vervaardigd door DuPont.

Dit hoogwaardige polymeer wordt vooral gebruikt in de ruimtevaart-, halfgeleider- en transporttechnologie. Het combineert hittebestendigheid, gladheid, maatvastheid, chemische weerstand en kruipweerstand, en kan gebruikt worden onder vijandige en extreme omgevingsomstandigheden.

In tegenstelling tot de meeste kunststoffen, produceert het zelfs bij hoge temperaturen geen significante uitgassing, wat het nuttig maakt voor lichtgewicht hitteschilden en smeltkroesondersteuning. Het presteert ook goed in vacuümtoepassingen, tot extreem lage cryogene temperaturen. Andere merknamen op de markt zijn Meldin ®, Tecasint ® en Plavis ®.
SP-1 pure polyimide (PI)

Vespel ® SP-1 oorspronkelijk polyimide biedt bedrijfstemperaturen van cryogeen tot 300 °C, hoge plasmaweerstand en een UL-classificatie voor minimale elektrische en thermische geleidbaarheid. Dit is de ongevulde basispolyimidehars. Het biedt ook een hoge fysieke sterkte, maximale rek en de beste elektrische en thermische isolatiewaarden.

Vespel SP-1

SP-21: polyimide gevuld met 15% grafiet

Vespel ® SP-21 polyimide gevuld met 15% grafiet, toegevoegd aan de basishars voor verhoogde slijtvastheid en verminderde wrijving in toepassingen zoals glijlagers, drukringen, afdichtingsringen, glijblokken en andere slijtagetoepassingen. Deze verbinding heeft de beste mechanische eigenschappen van de met grafiet gevulde soorten, maar wel minder dan de oorspronkelijke kwaliteit.

Vespel SP-21 Part

SP-22: polyimide gevuld met 40% grafiet

Vespel ® SP-22 polyimide gevuld met 40% grafiet, voor verbeterde slijtvastheid, lagere wrijving, verbeterde maatvastheid (lage thermische uitzettingscoëfficiënt) en stabiliteit tegen oxidatie.

Vespel SP-22 Part

SP-211: polyimide gevuld met 10% PTFE en 15% grafiet

Vespel ® SP-211 polyimide gevuld met 10% PTFE en 15% grafiet toegevoegd aan de basishars, voor de laagste wrijvingscoëfficiënt tijdens een breed scala aan bedrijfsomstandigheden. Het heeft ook een uitstekende slijtvastheid tot 149 °C. Typische toepassingen zijn onder meer glijdende of lineaire lagers en veel van de hierboven genoemde slijtage- en wrijvingstoepassingen.

Vespel SP-211

SP-3: polyimide 15% moly-gevuld (molybdeendisulfide vast smeermiddel)

Vespel ® SP-3 wordt gebruikt voor slijtvastheid en wrijvingsweerstand in vacuüm- en andere vochtvrije omgevingen, waar grafiet daadwerkelijk schurend wordt. Typische toepassingen zijn onder meer afdichtingen, glijlagers, tandwielen en andere slijtoppervlakken in de open ruimte, alsook toepassingen met ultrahoog vacuüm of droog gas.

Vespel SP-3

SCP-5000

Vespel ® SCP-5000 is een ongevuld polyimidepolymeer met een hoge modulus en oppervlaktehardheid, dat een verbeterde maatvastheid biedt. In vergelijking met traditionele polyimiden, biedt het een betere sterkte en stijfheid bij hoge temperaturen.

Vespel SCP-5000

SCP-5050

Vespel ® SCP-5050 biedt betere prestaties bij hoge temperaturen en ook een betere slijtvastheid, waardoor het mogelijk wordt om metalen en grafietonderdelen te vervangen. Vespel ® SCP-5050 biedt de mogelijkheid om efficiëntere en duurzamere systemen te creëren, met betere prestaties en lagere onderhoudskosten.

Vespel SCP-5050

CR-6100

Vespel® gevuld met koolstofvezels. De Vespel® CR-6100 klasse is een composietmateriaal, bestaande uit koolstofvezels die worden vastgehouden in een Teflon® fluorkoolstofharsmatrix (PFA/CF versterkt composiet, 20 wt% willekeurig x-y-georiënteerde koolstofvezel). Sinds 1996 is Vespel ® CR-6100 geïnstalleerd in duizenden pompen in raffinaderijen, chemische fabrieken, energiecentrales en andere vloeistofverwerkende faciliteiten. Het heeft metaal en andere composietmaterialen vervangen, die tot dan toe gebruikt werden voor pompslijtringen, halsbussen en lineaire lagers. Daardoor werden voor gebruikers de betrouwbaarheid en de prestaties van de pomp vergroot.

Vespel CR-6100

 

Source: wikipedia

Uw partner voor op maat gemaakte kunststof onderdelen en oplossingen